Köszöntő


Üdvözöljük a Magyar Koronaőrök Egyesületének honlapján!

Történetünk visszanyúlik az 1200-as évekig, amit most ezen honlap megnyitásával szeretnénk közzétenni. Talán sokan nem tudják de a magyar Szent Korona a világon egyedülálló korona, mivel Szent István királyunk országunkkal együtt ajánlotta fel a Szűzanyának.

A Szent Koronát évszázadokon keresztül őrizték a koronaőrök, akik igaz magyar és keresztény emberek voltak. A mi történetünk VITÉZ VITÉZ JÓZSEF koronaőrrel kezdődik, aki újraélesztette a koronaőröket és a koronaőrzés hagyományát. Ő azon koronaőrök közé tartozott, akik 1945-ben Mattseeba menekítették és ásták el a magyarok Szent Koronáját. Időközben hadifogságba esett és ezalatt a Szent Korona Amerikába került. Ezzel megszűnt a korona őrzésére rendelt koronaőrök tevékenysége.
1978-ban Jimmy Carter visszahozta a Magyar Államnak a Szent Koronát, ekkor még Józsi bácsi nem lehetett jelen, de már ekkor megért benne a gondolat, hogy a Koronaőrséget újból felállítja. Viszont Jimmy Carter következő magyarországi látogatása alkalmával már személyesen kérte, hogy Józsi bácsi jelen legyen a Szent Korona mellett. Ugyanezt a megtiszteltetést kapta Erzsébet királynőtől is. A múlt rendszerben nem volt lehetősége arra, hogy a Szent Korona mellett őrséget állhasson. 1990-ben megvalósult Józsi bácsi álma és különböző adományokból megvarratta ugyanazokat a ruhákat, melyeket 1945-ig viseltek a koronaőrök, valamint megalapította egyesületünket. Minden követ megmozgatott azért, hogy a Szent Korona és a Szent Jobb mellett legyen régi társaival, folytassa az évszázados hagyományt és frissítse az állományt.


A legtöbb koronaőrt Jutason képezték ki, mely az ország egyik legkeményebb tisztképzője volt. Itt kapták meg azt a tudást és keménységet, mely alkalmassá tette őket arra, hogy a Szent Koronát és a hozzátartozó drágaságokat akár életük árán is, de megvédjék. A kemény kiképzés mellett balettmester tanította őket arra, hogyan lépjenek méltóságteljesen és tisztelettudóan egyetlen koppanás nélkül a Szent Korona és a Szent Jobb kísérésekor! Külön szervezetet alkottak a honvédségen belül, mely teljesen politika mentességet képezett. Ezalatt az értendő, hogy a koronaőröknek csak saját parancsnokuk vagy a miniszterelnök adhatott utasítást, de csakis addig, amíg a Szent Korona érdekeit képviselte a parancs.

Célunk, hogy ezt a hagyományt életben tartsuk és utódaink továbbvigyék azt, amit hosszú évszázadokon keresztül igaz magyar nemesek, katonák, papok és országlakosok megőriztek és tiszteletben tartottak. Kérésünk mindazok felé, akik értékelik tevékenységünket, hogy támogassák ezt a hagyományt, ne merüljön feledésbe azon embereknek a törekvése, kik életüket szentelték a Szent Korona őrzésének.

 
Koronaőrség 2007-2011. - Minden jog fentartva. - Code & Design: Electrocat Design