Hírek

Kiállítás nyílik az 1938-as Szent Jobb országjárásáról a Magyar Királyi Koronaőrségről és a 40 éve hazatért a Szent Koronáról

Tisztelettel meghívjuk 2018. szeptember 7-én (pénteken) 17.30 órakor megnyíló kiállításunkra, ahol korabeli képeket, újságcikkeket és tárgyakat mutatunk be.
A kiállítást Woth Imre a M.Kir Koronaőrség elnöke és a Történelmi Vitézi Rend közösen nyitja meg.
A Szent Jobb országjárásának 80.évfordulója és a 40 éve hazatért a Szent Korona kiállításunk alkalmából emléket kíván állítani Magyarország egyik legrégebbi fegyveres testületének a Koronaőrségnek.
A kiállítás 2018. október 14-ig lesz látható a Budapest, XVIII. kerületi Ráday Gedeon utca 60. szám alatt,
Megtekinthető hétköznap, hétfőtől péntekig, 10-18 óráig

Hétvégékre vetítést és előadásokat készülünk szervezni, Ezekről az időpontokról későbbi alkalommal tájékoztatást küldünk.

Időpont egyeztetés esetén (Tel: 06305319627) a megadott nyitvatartáson kívül is megtekinthető lesz a kiállítás.
A megnyitóra szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Ha kérhetnénk itt a felhívás alatt a hozzá szólásoknál, részvételi szándékát a megnyitóra jelezze nekünk.
A kiállítás díjmentesen megtekinthető.

Tisztelettel:
Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete

 

RAJZ ÉS NOVELLAÍRÓ PÁLYÁZAT

Rajz és novellaíró pályázat indul 2016. május 01 - szeptember 14. között 

Téma: A Koronaőrség története, szabadon választott anyaggal 
Cím: Magyar Királyi Koronaőrség Alapítvány, 1185. Budapest, Honvéd u 2.
Elbírálás: 2016. szeptember 15.
Eredményhirdetés és díjátadás: 2016.  októberében, (helyszín és időpont a későbbiekben) ünnepélyes keretek közt a Magyar Koronaőrség 25 éves jubileumi ünnepségén

Korosztály: 0-99

-------------------------------------------------------------------

Tisztelettel megkérjük kedves olvasóinkat, hogy a Szent Korona, Szent Jobb, Koronaőrség történetével kapcsolatos információikkal szíveskedjenek megkeresni Egyesületünket.

Köszönettel: Magyar Koronaőrök Egyesületének vezetősége

-------------------------------------------------------------------
Elhunyt gróf Edelsheim Gyulai Ilona..|Süllei László levele .. |.. A Honvéd Tábornoki Klub köszönőlevele.. |...A koronaőr parancsnokra emlékeztek .. |.. Woth Imre tiszteletbeli polgárrá avatása .|.. A Koronaőrök Egyesületének elhatárolódása .. |.. Köszönőlevél .. |.. Kiállítás .. |.. Személyi közlemények .. |.. Válasz Szekeres Imrének .. |.. Közlemény.. | ..Válasz Gusztos Péternek ..

-------------------------------------------------------------------

A Magyar Koronaőrök Egyesülete 2015-ben emlékezik meg
a Szent Korona elrejtésének 70 éves évfordulójáról.

Az évforduló alkalmából 2014. október 1. és 2015. május 30-a között rajz, dioráma,
regény (lehet képregény is) pályázatot hirdet meg a Szent Korona menekítése,
elrejtése témában. A művek elkészítése előtt kérjük olvassatok utána és nézzétek meg
az erről készült dokumentumfilmet és előadást.

A filmben megemlíttet teherautó, amit a menekítéshez használtak egy Opel Blitz.
A rajzokból regényekből és diorámákból kiállítást szervezünk, a beküldött pályaműveket a ww.koronaorseg.hu honlapon teljes egészében közzétesszük.
Várjuk 6 és 99 év közötti lelkes jelentkezőket!

A kategóriákban három legjobbnak ítélt dioráma regény és rajz készítőjét
ünnepélyes keretek között értékes jutalomban részesítjük.

Beadási határidő: 2015. Május 30.

A beadás módja: rajzok, regények, képregények postai úton, az elkészült diorámákról fényképeket kérünk „majd a kiállításra kell elhozni a diorámát" a regények
interneten is küldhetők.

email-ben: koronaorseg@koronaorseg.hu

Beadási cím: Magyar Koronaőrök Egyesülete,1185 Budapest, Honvéd u 2.

Kérjük adjátok meg a pályaművek mellett a neveteket, életkorotokat, pontos
címeteket és a legfontosabb elérhetőségetek (telefon, e-mail).

Pajtás Ernő ezredes ezt mondta : "Mi megvédjük a Szent Koronát, a Szent Korona pedig megvéd minket!".

-------------------------------------------------------------------

Elhunyt gróf Edelsheim Gyulai Ilona

Életének 95. évében elhunyt gróf Edelsheim Gyulai Ilona, vitéz nagybányai Horthy István kormányzó helyettes özvegye, vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó menye. Fiatalon szép és bátor volt, idős korában pedig méltóságteljes és bölcs. Rendíthetetlenül magyar és becsületes.

Emlékét megőrizzük.

Isten nyugosztalja!


Ilona asszony koronaőrökkel

-------------------------------------------------------------------
KÖZLEMÉNY

.

A Szent Korona méltatlan viselése sérti a Magyar és egyben
az európai viselkedési normát


2013. február 28-án a budapesti Utazás Kiállítás első napján a Szlovák kiállító vendég a magyarság legszentebb ereklyéjét és nemzeti kincsét méltatlanul viselte. A Magyar Koronaőrök Egyesületének jelenlevő tagja többszöri kérése ellenére nem változtatott a magatartásán.
....A Szent Korona szakrális és történelmi jelentősége ismert az egész világon, a szlovák fél ezt tudatosan sértette meg felszólítás előtt és után is. A kérést megtagadta és semminemű tiszteletet nem tanúsított az egyesületünk tagja iránt.
....A Magyar Koronaőrök Egyesülete ezúton kéri szlovák szomszédjainkat, hogy tartózkodjanak a Szent Korona marketing célú felhasználásától és tartsák tiszteletben ereklyénk szentségét, ami egyben a legősibb államiságunk jelképe is.

Magyar Koronaőrök Egyesületének vezetősége


"Leverték a Koronát" -Téves információ került ki az internetes
hírportálokon az Utazás Kiállításon történt Szent Korona méltatlan
viselése ügyében


Tisztelettel értesítjük Önöket, hogy félreértés következtében rossz információ került ki a hírportálokra.
....Egyesületünk tagja, aki az Utazás kiállításon észrevette, hogy a Szent Korona másolatát méltatlanul viselte egy szlovák hölgy - megkérte őt, hogy legyen szíves levenni a fejéről a Koronát.A hölgy ezt többszöri kérés elismételése után sem tette meg, és ezt követően levette és nem leverte a fejéről a Koronát tagtársunk.A riporter félreértette a szót, s ezért került ki téves szöveg oldalukra.
....Kértük az érintett oldal helyreigazítását, bízunk benne, hogy ez hamarosan meg is fog történni és a többi oldal is helyesbít.

Szíves tudomásulvételüket kérjük és köszönjük ezügyben!

Tisztelettel:
Woth Imre Elnök


A Hagyományőrző Koronaőr nyilatkozata

Tisztelt Érdeklődő!

Kérem, engedje meg, hogy első kézből tájékoztassam a történtekről. Az Utazás Kiállításon, nagyon sok ember fejezte ki értetlenségét, és felháborodását azért, mert egy szlovák színésznő Mária Teréziának öltözve a magyar Szent Korona másolatát viselte a fején, s így reklámozta országát. Jómagam is meglepődtem a látottakon, hiszen számomra (talán a keresztény konzervatív neveltetésem miatt) elképzelhetetlen, hogy bárki ember fia a fején a Szent Koronával, vagy annak másolatával parádézzon.

(A szüleim ugyanis arra tanítottak, hogy más ember nevével, származásával, hitével, zászlajával, nem viccelődünk, nem csúfolódunk. A nemzeti lobogónk a földhöz ne érjen, mert az annál nemesebb, olyannyira, hogy azért katonák ontották vérüket, adták életüket. A himnusz alatt pedig álljunk vigyázban. Most pedig én is erre tanítom a gyermekeimet. Ezt nem szélsőséges meggyőződésből teszem, hanem a Hazám szeretete miatt.)

Az Utazás Kiállításon erdélyi emberek tették szóvá hagyományőrzőknek, hogy miért hagyják ezt a szégyentelen dolgot. Nos, mivel egyetértettem azzal, hogy ez így nem helyénvaló, hosszas beszélgetés után megkértem a hölgyet, hogy legyen szíves levenni a Szent Korona másolatát a fejéről, mert ezzel elég sok ember jóérzését sérti. Bár egyet értett velem, a főnöke miatt nem merte levenni. Ezért segítettem neki, levettem a fejéről és a kezébe adtam a koronát. Tehát, szó sem volt semmiféle erőszakról! Később a főnöke visszahelyezte a koronát a fejére, ezért a szlovák standnál kértem a hölgyet, hogy tolmácsoljon nekünk, mert a stand vezetői is kíváncsiak voltak az álláspontomra. Nekik is kifejtetem, amit most leírok. Ők azért jöttek, hogy reklámozzák, népszerűsítsék az országukat itt nálunk, csakhogy ezzel ellenszenvet, ingerültséget váltanak ki a magyar emberekből, hacsak nem pont ez a szándékuk, akkor ez a viselkedés nem éri el a célját.

Hitemnek, meggyőződésemnek megfelelően cselekedtem. A párbeszéd alatt a másik félnek semmi bántót, sértőt nem mondtam, hiszen a célom nem a megsértésük, hanem a meggyőzésük volt afelől, hogy a Szent Korona másolatát ne használják ily módon.

Nagyon szerencsétlen dolognak tartom, hogy a média szenzációhajhász módon egyetlen betűt átírva a levette szó helyett, a leverte szót használta. Szerencsétlen dolog, mert nem felel meg az igazságnak, másrészről pedig olyan indulatokat gerjeszt, amelyekre napjainkban semmi szüksége sincs egyik érintett országnak sem.

Véleményem szerint a történelem ismeretére, és más országok nemzeti ereklyéinek tiszteletére nem lehet senkit kényszeríteni, azonban ez minden intelligens, kulturált európai polgártól elvárható.

a Magyar Koronaőrök Egyesületének tagja


-------------------------------------------------------------------

Süllei László általános helynök úr válaszlevele
.
Woth Imre részére. Megtekinthető itt

-------------------------------------------------------------------

A Honvéd Tábornoki Klub elnökének köszönőlevele
.
Orosz Zoltán altábornagy köszönőlevele Woth Imre részére, a Szent Koronával kapcsolatos előadása kapcsán. Megtekinthető itt

-------------------------------------------------------------------

A koronaőr-parancsnokra emlékeztek

A Magyar Koronaőrök Egyesülete, a Történelmi Vitézi Rend és Horthy Miklós Társaság közös megemlékezést szervezett bankói Pajtás Ernő posztumusz vezérőrnagy halálának 60. évfordulója alkalmából december 5-én, a fővárosi Farkasréti temetőben. (A teljes cikk a Honvédelem.hu oldalon olvasható.)

-------------------------------------------------------------------

Woth Imre tiszteletbeli polgárrá avatása

Vereb község önkormányzatának képviselő testülete a község társadalmi, kulturális és gazdasági életben való aktív részvételéért Woth Imre és a Koronaőrség számára díszpolgári címet adományoz. Az oklevél megtekinthető itt.

-------------------------------------------------------------------

A Magyar Koronaőrök Egyesületének vezetősége elhatárolódik a Szent Korona Szövetség Dávid Ibolyát, az MDF elnökét kitüntető aktusától

Kijelenti a vezetőség, hogy a Szent Korona Szövetség és a Magyar Koronaőrök Egyesülete két önálló szuverén szervezet és így egyiknek sincs joga a másik szervezet aktusaiba belefolyni. Az Egyesület az elismerés odaítélésében nem vett rész. Az ezzel kapcsolatos észrevételekkel és kérdésekkel legyenek szívesek a Szent Korona Szövetség vezetőségéhez fordulni.

A Magyar Koronaőrök Egyesületének vezetősége

-------------------------------------------------------------------

Köszönőlevél

Budafok-Tétény polgármesterének köszönőlevele a 2009. október 23-án megrendezett nagytétényi Országzászló-avatás kapcsán nyújtott segítségért.

pdf, letöltés vagy megtekintés

-------------------------------------------------------------------

Kedves látogató!

Örömmel értesítjük, hogy 2009. március 6-tól kamarakiállítás nyílik a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum aulájában 100 éves a Magyar Királyi Koronaőrség Díszegyenruhája címmel.
Cím: 1014 Budapest, Kapisztrán tér 2-4.

Köszönjük, hogy megtisztel látogatásával, kérjük segítse egyesületünk működését kiadványaink megvásárlásával.

Magyar Koronaőrök Egyesületének vezetősége

-------------------------------------------------------------------

Személyi közlemények

Életének 42. évében 2009. január 21-én délután elhunyt
Szarka Ágota újságíró, a Magyar Nemzet főmunkatársa és a Magyar
Koronaőrök Egyesületének tagja. Ágota tiszta szívvel és lélekkel
segítette az Egyesület munkáját, tollából sok értékes cikk került a
Magyar Nemzet hasábjaira. Drága emlékét Örökös Tagsággal őrizzük meg.

Magyar Koronaőrök Egyesületének vezetősége


A Magyar Koronaőrök Egyesülete mély fájdalommal tudatja, hogy Bartha Lajos tagtársunk 2009. január 2-án, életének 79. évében elhunyt.

Bartha Lajos az Egyesület 1991-es megalakulása óta aktív tag. Az általa művészi fokon készített Szent Korona másolatát hosszú időn keresztül minden kiállás alkalmával önzetlenül rendelkezésünkre bocsátotta. Példás munkájáról az Egyesület örökös tagsági címmel emlékezik meg.

Magyar Koronaőrök Egyesületének vezetősége

-------------------------------------------------------------------

Válasz

Szekeres Imre honvédelmi minszter válasza a Magyar Koronaőrök elnökének a Szent Korona tiszt- és tiszthelyettes-avatásokról történő kizárásáról írt levelére.

pdf, letöltés vagy megtekintés


-------------------------------------------------------------------

Közlemény

A Magyar Koronaőrök Egyesülete sajnálattal értesült, hogy legfőbb nemzeti ereklyénk és jelvényünk a Szent Korona, politikai csatározások áldozatává vált. A Honvédelmi Miniszter utasítására az Augusztus 20.-ai ünnepélyes honvéd-tisztavatásról kizárták a koronaőrséget és a Szent Korona másolatát.

Leszögezzük: A Magyar Koronaőrök Egyesülete politikától mentes szervezet.

A Magyar Koronaőrség 1464 óta tevékenykedik és feladatát mindig becsülettel ellátta. A Magyar Koronaőrök igyekeznek dicső elődeik munkáját méltóképpen folytatni. A jelenleg fennálló szervezet 10 éve vesz részt állami rendezvényeken. Ez a részvétel - igyekezetünk szerint - az egységes Magyar Nemzetet jelképezte. Bízunk benne, hogy az alaposan felkorbácsolt politikai indulatok elcsitulásával újra visszaállhat a megszokott ünnepi rend.

Woth Imre
A Magyar Koronaőrök Egyesületének elnöke-------------------------------------------------------------------

Gusztos Péter  Országgyűlési  Képviselő úr!

 Ön az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy tavaly írásban kérdezte az aktuális honvédelmi minisztertől: „hogyan értelmezendő a modern köztársaság építésének célkitűzése akkor, amikor tisztjeink és tiszthelyetteseink a királyságot jelképező koronára esküsznek.”

A miniszteri választ nem ismerem, de szeretném a kérdést magam is megválaszolni.

Felhívnám a figyelmét arra a sorozatos tárgyi tévedésére, hogy katonáink a koronára tennék le az esküjüket. Ha Ön venné a fáradságot és elolvasná  az eskü szövegét, akkor ez abból tisztán kiviláglik.

De ha a Szent Korona jelenléte ilyen gond, akkor a Hősök terén álló királyaink szobrai is gondot kellene, hogy jelentsenek. A Szent Korona az ünnepi esemény látványosabbá tételét és a történelmi múltunkat  (most már csak volt) hivatott képviselni.

Sajnálatos, hogy Önt a siker érzésével tölti el, hogy a fiatal tisztek egy életre szóló  élményét  sikerült szegényesebbé tenni. Továbbá emlékeztetném arra is, hogy a Szent Korona eskütételeken való jelenlétét még Keleti György, volt szocialista honvédelmi miniszter rendelte el.

A Szent Korona – bármerre is sodorta a történelem - a magyarság egy részének számára  mindig nemzeti létének szimbóluma, legdrágább ereklyéje marad. Ezt Önnek, mint a kisebbségek jogaiért és elismerésért küzdő politikai párt képviselőjének méltányolnia kellene. Mivel a Szent Korona-tisztelők is egyfajta kisebbséget képviselnek, kérem, hogy a Szent Korona megjelenése elleni kirohanásait legyen szíves és mellőzze. Most nem a székesfehérvári őrkanonokokat vagy a visegrádi várőrséget, a pozsonyi vagy budai koronaőröket a  Szent Korona-oltalmazó testőreit, még csak nem is a Magyar Koronaőrök Egyesületét, DE a tizenöt millió magyar ember – köztük Ön is - történelmét és tulajdonát képező SZENT KORONÁT  TARTSA  TISZTELETBEN!

A Szent Korona nem is az ősi fehérvári vagy visegrádi kincstár, illetve a koronát hol elorzó, hol vele visszaélő királyok tulajdonát képezte, hanem a magyar népét, mert a Szent Korona a mienk, valamennyiünk tulajdona.

Hadd idézzem az egykori Magyar Népköztársaság Elnökének, Apró Antalnak a szavait, melyeket 1978.01.06-án, a Szent Korona hazatértekor mondott: „… Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a magyar nép, Magyar Népköztársaság országgyűlése és más vezető testületei nevében is átvehetem Szent István koronáját és a koronázási ékszereket, népünk felbecsülhetetlen értékű nemzeti ereklyéit.” – Gondolom, Őt nem lehet királypártinak nevezni. Talán még idézhetem Bajcsy-Zsilinszky Endre, - a háború alatti nemzeti ellenállás és a magyar állami önállás ,függetlenség mártírjának idevágó szavait : „… A Szent Korona nem ékszer és nem gyönge tudósok romantikus elmélete, nem is Werbőczy szép formulája a rendi kiváltságok védelmére, hanem egy nagy és eleven történelmi valóságnak , a magyar államalkotásnak eredeti, megragadó és hódító szimbóluma.”

Én még hozzátenném, A SZENT KORONA őrzi a magyar múltat, minden fényt, minden bukást, ezerévesnél régebbi történelmünk legszentebb képviselője, tanúja. Egy nép emlékezete és ősi emléke. Európaiságunk bizonyítéka. Sajnos nevében sokan és sokszor visszaéltek és élnek. De erről az ereklye nem tehet, csak az emberi tudatlanság és butaság.

Budapest, 2008. július 21.

Haranghy Miklós
A Magyar Koronaőrök Egyesületének alelnöke


-------------------------------------------------------------------

.

Koronaőrség 2007-2011.. - Minden jog fentartva. - Code & Design: Electrocat Design